Vuoden 2019 yhteenveto
Klassikoita, tietokirjoja ja viihdettä
Vuonna 2019 aloitin oman kirjanpidon mitä tulee kirjojen kahlailuun. Lisäksi vuonna 2019 kokeilin ensimmäisen kerran äänikirjapalvelu Storyteliä. Kerron tässä artikkelissa suuripiirteisesti lukemistani kirjoista sekä jaan ne isompiin kokonaisuuksiin. Kerron myös mietteistäni liittyen äänikirjoihin sekä annan lukusuosituksia. Tarkoituksenani on tehdä vuosittain tällainen yhteenveto tästä rakkaasta harrastuksestani.
Vuoden voisi kiteyttää sanoihin: klassikoita, tietokirjoja ja viihdettä. Olin jo vuoden 2018 lopussa kiinnostunut Mika Waltarin kirjoista Sinuhe egyptiläisen ansiosta ja viimeistään Turms kuolematon sinetöi innostukseni sekä Waltaria että yleensä klassikoita kohtaan. Hankin siis itselleni karheat vanhat painokset Turmsista sekä Karvajalasta sänkyni yläpuolelle. Turmsin muinainen maailma muinaisine kansoineen piirtyi silmieni eteen useiden päivän ajan matkustaessani välimerellä etsien itseäni. Turms sai minut myös tarttumaan kynään, kalikrafikynään, piirtämään musteella. Mustan musteen hienostunut täyteläinen viiva valkealla isolla paperilla herätti samoja tunteita kuin mustat painokirjaimet karheilla sivuilla. Pidin Waltarin ajattomasta viisaudesta sekä taitavasta kirjoitustyylistä. Waltarin kirjojen lukeminen on auttanut ainakin itseäni ymmärtämään kirjallisuutta paremmin sekä tunnistamaan kirjan laadun paremmin. Olen myös oppinut tunnistamaan huonosti kirjoitetut latteat kirjat paremmin, mutta ilokseni havaitsin tämän haittaavan vain hiukan lukukokemusta. Kaiken ei aina tarvitse olla niin täydellistä.
Tietokirjoja kuuntelin automatkoilla pääkaupunkiseudulta kotiseuduille sekä yliopistolla rakentaessani hissiä PDP-kurssilla. Mieleeni jäi erityisesti Huumeparonin-käsikirja, joka auttoi minua käsittämään maailmanlaajuisen huumekaupan taustaa, syitä ja seurauksia, haittoja ja hyötyjä. Muita mielenkiintoisia tietokirjoja olivat Thomas Eriksonin ympärilläni-kirjat. Milloin mitäkin poikkeavia persoonallisuuksia vilisee ympärillämme ja Erikson auttaa meitä ymmärtämään tätä asiaa sekä näkemään nämä ihmiset varsin tavallisina ihmisinä. Vaikka Erikson saikin osakseen kritiikkiä, en kokonut sen vaikuttavan kirjoihin. Sisältö oli joka tapausessa varsin kansatajuista ja kävi järkeen, vaikkakin saattoi välillä lipsahtaa pseudotieteen puolelle. Tämä mielessä kirjat ovat varsin mukavaa sekä hyödyllistä kuunneltavaa Aku Laitisen lukemana.
Ei silti ole syytä unohtaa kevyempää kirjallisuutta, jonka avulla jaksaa hymyillä ja kävellä räntäsateessa. Vanhat kuluneet vitsit ja myötähäpeän kuorruttamat tarinat ovat joskus se mitä lukija tai kuuntelija kaipaa. Helppoa ja mukavaa. Huomasinkin ilokseni, että Juha Vuorisen tuotantoa oli tullut varsin laajasti erilaisiin äänikirjapalveluihin kuten Storytelliin. Kevyeen sarjaan kuuluivat myös nuorille suunnatut Harry Potterit, joista kuitenkin löysin iloa varsinkin mielenkiintoisen juonen sekä henkilöhahmojen kautta. En ole järin innostunut noituudesta tässä maailmassa, mutta Potterin maailmaan se kuuluu erottamattomasti. Menin entisen tyttöystäväni, nykyisen vaimoni kanssa naimisiin kesällä 2019 ja potterit viihdyttivät minua maalatessani ja korjaillessani appivanhempien tiluksia hääjuhlakuntoon. Tästä kesästä mieleeni jäi maalin tuoksu ja Vesa Vierikon ääni.
Ennen kaikkea huomasin vuoden aikana kuinka paljon enemmän olin käyttänyt aikaani kirjallisuuden parissa äänikirjapalvelun ansiosta. Vaikka minulla on lähes aina ollut yksi tai kaksi kirjaa luettavana perinteisin keinoin, äänikirjapalvelun ansiosta tartuin uusiin teoksiin rohkeammin sekä pystyin käyttämään enemmän aikaa niiden parissa. Aina ei multi taskin ole hyvä idea, mutta itselläni tämä rarkaisu on toiminut todella hyvin tehdessäni jotain milloin olisin tavallisesti kuunnellut vaikkapa musiikkia. Lisäksi huomasin, että varsinkin hyvän lukijan tapauksessa äänikirjan maailmaan voi uppoutua yhtä hyvin kuin itse lukiessa kirjaa. Toisinaan taas kaipasin kirjoja itse luettavaksi, ja silloin varasin itselleni erityistä aikaa kirjojen lukemiseen.
Vuodelta 2019 suosittelen luettavaksi ainakin Turms kuolemattoman, rouva Skrofin murhan, Sukelluslaivalla maailman ympäri sekä huumeparonin käsikirjan. Kirjat ovat valittu siten, että ne innostavat lukijaa tutustumaan sekä aiheeseen, että kirjailian muuhun tuotantoon varsinkin tämän aiheen ympäriltä. Huumeparin käsikirjaa lukuun ottamatta, muut kolme suositusta liittyvät tavallaan isompaan kokonaisuuteen, josta lukija löytää helposti uutta mieleistä luettavaa.
PS. Vuoden 2020 yhteenvedon koitan toimittaa paremmissa ajoin. Vuoden 2020 kirjalistaan voit jo tutustua ”kirjahyllyssäni”.
PSS. Kuuntelen mielelläni neuvoja tällaisen yhteenvedon tekemiseen tai mietteistäsi liittyen näihin kirjoihin. Olen lisäksi erittäin kiinnostunut näihin kirjoihin liittyvistä lukusuosituksista. Jätä siis rohkeasti kommentti.
Vuoden 2019 yhteenveto
- Suuri illusioni, Mika Waltari
- Turms kuolematon, Mika Waltari
- Kuka murhasi rouva Skrofin?, Mika Waltari
- Komisario Palmun erehdys, Mika Waltari
- Tähdet kertovat, komisaria Palmu, Mika Waltari
- Sukelluslaivalla maailman ympäri, Jules Verne
- Maailman ympäri 80 päivässä, Jules Verne
- Salaperäinen saari, Jules Verne
- Huumeparonin käsikirja, Tom Wainwright
- Kristianin nuoruusvuodet, Juha Vuorinen
- Kristianin teinivuodet, Juha Vuorinen
- Kristian Siviilipalvelusmiehenä, Juha Vuorinen
- Nokimusta seikkailu, Juha Vuorinen
- Veljekset Vaselin, Juha Vuorinen
- Kakkonen, Juha Vuorinen
- Painajainen piparitalossa, Juha Vuorinen
- Astu matematiikan maailmaan, Samuli Siltanen
- Harry Potter ja viisasten kivi, J.K. Rowling
- Harry Potter ja salaisuuksien kammio, J.K. Rowling
- Harry Potter ja Azkabanin vanki, J.K. Rowling
- Harry Potter ja liekehtivä pikari, J.K. Rowling
- Harry Potter ja Feeniksin kilta, J.K. Rowling
- Harry Potter ja puoliverinen prinssi, J.K. Rowling
- Harry Potter ja kuoleman varjelukset, J.K. Rowling
- Idiootit ympärilläni, Thomas Erikson
- Kehnot pomot ympärilläni, Thomas Erikson
- Psykopaatit ympärilläni, Thomas Erikson
0 kommenttia