'

Osaaminen

Osaan mielestäni nähdä oleellisen osan jokaisessa tekemässäni hommassa enkä käytä energiaa turhiin asioihin. Tällä tavalla pystyn käymään käsiksi myös vähän itselleni hankalimpiin asioihin, kun puran ne pienempiin osiin ja keskityn olennaiseen. Tykkään puuhailla tekniikan, matematiikan ja sähkön parissa. Myös ydinosaamiseni liittyy vahvasti näihin kolmeen luokkaan. Matematiikan ja sähkön osaaminen tulee vahvasti koulutuksen puolelta, mutta merkittävä osa tekniikan ymmärtämisestä on kertynyt minulle elämänkokemuksen myötä. Olen aina jollain lailla puuhaillut tekniikan parissa. Taitoni  eivät siis rajoitu pelkästään akateemiseen maailmaan. Ennen Aalto-yliopistoa olen työskennellyt sorvaajana, opiskellut lentämistä ja työskennellyt maatilalla. Nyt onkin se aika, kun yhdistän aikaisemmin oppimaani tähän uuteen jota olen saanut Aalto-yliopistosta sekä soveltaa sitä teollisuuden parissa.

 • Koulutus
  • 2018-2020 Master in mechanical engineering Aalto-yliopisto
  • 2015-2018 Tekniikan kanditaatti Aalto-yliopisto
  • 2014-2015 Lentoreserviupseerikoulutus (lentoruk)
  • 2010-2014 Ammattikoulu (koneistaja) ja lukio
  • 2001-2010 Peruskoulu
 • Työkokemus
  • Junior design engineer Comatec 2020
  • Diblomityö Aalto-yliopisto 2019-2020
  • Tutkimusapulainen Aalto-yliopisto Osa-aikainen 2017-2019
  • Rakennesuunnittelija Sweco Kesätyö 2018
  • Trainee Airbus Defence And Space oy Kesätyö 2017
  • Hitsaaja Wikar oy ab Kesätyö 2014
  • Koneistaja Kokkola LCC oy Kesätyöt 2012-2013 ja 2015-2016
  • Betset oy Kesätyö 2011
  • Maatilantyöt 2003-2010
 • Tunnustukset ja saavutukset
  • Comatec reward hyvästä työstä ja ripeästä aloituksesta 2020
  • Stipendi Yrjö ja Senja koivusen säätiöstä 2020
  • Stipendi Julius Tallbergin rahastosta 2018
  • Dean’s list 2018
  • Sweco stipendi 2017
  • Dean’s list 2017
  • Dean’s list 2016
  • Dean’s list 2015
  • Reservin sotilaslentäjä 2015

Koulutus

2001-2010 Peruskoulu 

Koulun aloitus oli minulle kieltämättä pieni järkytys. Olin tottunut viettämään kaiket päivät maatilalle autellen kaikessa pienessä mitä pystyin tekemään. Vietin paljon aikaa ulkona ja seikkailin ympäri tiluksiamme. En oikeistaan edes tiennyt muunlaisen elämän olemassaoloa. Tiesin kyllä, että leveä ja kuuma hiekkatie johtaisi jonnekkin, mutta en olisi arvannut sen päästä löytyvän näin paljon kaikkea. Koulun käynti ei aina kuitenkaan ollut helppoa, mutta onneksi joskus kolmannen luokan kohdalla tajusin pitäväni opiskelusta ja sain tyydytystä oppiessani uusia asioita ja ymmärtäessäni miten asiat toimii. Tämä sama into tuntuu yhä siivittävän opintojani ja on ollut minulle suureksi avuksi. Kun yhdeksäs luokka tuli viimein päätökseen, oli aika miettiä minne lähteä jatkamaan. Saunakylän lähistöllä ei ole kovin paljon oppilaitoksia joten päätin hakea Kokkolan ammattikouluun, jossa vuotta vanhempi serkkuni opiskeli koneistamista. Suunnitelma oli siis selvillä ja oli aika muuttaa pois kotoa.

2010-2014 Ammattikoulu ja lukio

Opiskelin Kokkolan ammattikoulussa koneistajan tutkinnon ja olen syventänyt osaamistani tällä alalla lukuisten kesätöiden merkeissä. Käydessäni toista vuotta ammattikoulua huomasin, että haluan todennäköisesti jatkaa opintoja ja haastaa itseäni lisää, joten päätin aloittaa opinnot Kokkolan aikuislukiossa. Lukion ja ammattikoulun sovittaminen yhteen meni melko mutkattomasta, olin noin jokatoisen jakson ammattikoulussa ja jokatoisen lukiossa. Opinnot menivät hyvin ja erilaiset opinnot toivat vaihtelua rutiiniin.

2014-2015 Lentoreserviupseerikoulutus

Olin aina haaveillut lentäjän ammatista ja isä kehoittikin minua hakemaan lentäjäksi armeijaan. Kun kirjoitin ylioppilaaksi keväällä 2014, kävin samalla lentorukin pääsykokeissa ja hain jatko-opintoihin. Kesän alussa minulla olikin aika mielenkiintoinen tilanne postilaatikkoon tulleiden paksujen kirjekuorien johdosta. Olin tullut valituksi sekä lentorukkiin että Aaltoon. Kun sitten pakkasin laukkujani lähtiessäni Tikkakoskelle suorittamaan palvelustani, laitoin Aallon kirjeen laukkuni pohjalle, jonne se unohtuikin liki vuodeksi. Pidin sotilaslentäjän uraa niin varmana, etten juurikaan miettinyt yliopistoa. Puolessavälissä vuotta kaikki vaikuttikin vielä hyvältä, olin läpäissyt lentoteoriat lähes sadan prosentin tuloksella. Sitten tuli hetki, kun pääsin ensimmäistä kertaa näkemään lentokoneen likeltä ja pääsinkin lähes samantien itse ohjaamana moista vekotinta. Lentokoulutus sujui hyvin, mutta koska kurssilla oli kanssani todella paljon loistavia taitureita ja jatkapaikkoja kadettikoulussa oli rajallisesti, karsiuduin pois jatkosta. Täytyy sanoa, että silloin minua hiukan harmitti, mutta aika pian tajusin, että vahvuuteni ovatkin enemmän tekniikan parissa. Lentoruk oli kuitenkin elämäni merkittävämpiä saavutuksia ja sain sieltä lukuisia hyviä ystäviä joiden kanssa kokoonnumme yhä joka kesä viettämään viikonloppua yhdessä. Voin myös sanoa kasvaneeni ihmisenä armeijassa ja opin ottamaan vastuuta ja yrittämään itselle vaikeita asioita.

2015-2018 Tekniikan Kanditaatin tutkinto

Armeija tuli päätökseen ja olin onneksi kaikessa tohinassa muistanut ottaa opintopaikan vastaan. Armeijan viimeisillä viikoilla löysin paksun ja ruttuisen kirjekuoren laukkuni pohjalta ja aloin muistella, että minne olin oikein hakenut ja minne olin päässyt. Kirjettä lukiessa huomasin, että olin hakenut ja päässyt johonkin KJR-linjalle. En tiennyt mikä se KJR oli, mutta yhden kurssikaverini kirjeessä luki sama kirjainsarja. Googlesta löysimme sen tarkoittavan kone- ja rakennustekniikkaa, nyökkäsimme tiedolle hyväksyvästi. Yliopistolle en kerinnyt aivan ensimmäisenä päivänä ja olinkin hiukan hukassa, mutta törmäsin heti ensimmäisenä päivänä pariin tutunnäköiseen sälliin, jotka ottivat minut ohjaukseen. Nämä heput olivat olleen kanssani Tikkakoskella lentokoneapumekaanikkoina ja näiden heppujan kanssa teen yhä monet ryhmätyöni.

Koulun alussa aloin suorittamaan opintojani mallilukujärjestyksen mukaisessa järjestyksessä. Aina tilaisuuden salliessa valitsin mekatroniikan kursseja, joista löysinkin nykyisen intohimoni ja kiinnostukseni. Viimeisenä kandivuonna aloitin työt tutkimusapulaisena langattoman latauksen parissa ja teen tätä työtä yhä opintojeni ohessa. 2018 sain opintoni päätökseen ja suoritin tutkinnon erinomaisesti. Olin myös päässyt dekaanin listalle jokaisena näistä kolmesta vuodesta.

2018-2020 Master’s Programme in Mechanical Engineering

Maisteri opinnot aloitin syksyllä 2018. Olen valinnut HOPSiini paljon mekatroniikkaa ja koneensuunnittelua sekä hiukan tuotekehitystä. Ilokseni olen havainnut pärjääväni hyvin opinnoissa ja vaikuttaa siltä, että minun tarvitsee suorittaa enää yksi kurssi ensi syksynä ja olen valmis, jos siis saan diblomityön tehtyä ensi kesänä. Maisterivuoden yllä onkin leijunut muutoksen tuulet, kun koko elämäni jatkunut opiskelu on tulossa jonkinlaiseen päätökseen. Tietenkin nykyään on tärkeää ylläpitää elinikäistä oppimista, mutta ehkäpä koulunpenkit ovat osaltani kohta loppuun kulutetut. Ajatus tuntuu kieltämättä nihkeältä ja olen jo alkanut harkitsemaan jatko-opintoja.

Työkokemus

Minulla on kokemusta melko monesta erilaisesta hommasta. Olen työskennellyt maatilalla, betonimiehenä, hitsaajana, koneistajana, opettajana, siivoojana sekä tutkijana. Olen huomannut, että työkokemus joltain alalta voi joskus osoittautua todella arvokkaaksi jollain aivan toisella alalla. Esimerkiksi sorvin ääressä viettämäni päivät ovat saaneet minut miettimään käytännön valmistusta ja toteutusta suunnitellussani osia tietokoneella. Arvostan itse kaikkea mahdollista työkokemusta ja uuden työn aloittaminen sekä uuden oppiminen on ollut mielestäni aina todella mukavaa. 

Finn-Savotta Systems oy, Karstula, 1.2021

Tätä kirjoittaessa olen ollut Savotalla hommissa kolmisen viikkoa ja voin todeta löytäneeni unelmieni työpaikan. Tässä työssä yhdistyvät vapaus, luovuus, monipuolisuus, haasteet sekä erittäin hyvä työporukka. Ensimmäisten viikkojen aikana olen tehnyt lähinnä erilaisia mekaniikasuunnittelijan hommia sekä osallistunut erilaisten automaatioratkaisujen ideointiin. Jatkossa hommani lienee keskittyvän mekaniikkasuunnitteluun, koodaukseen sekä käsillä tunkkaamiseen. Pidän tästä työstä sen laajuuden ja monipuolisuuden takia ja olen ilahtunut mahdollisuudesta yhä hyödyntää koneistustaustaani.

Insinööritoimisto Comatec, Turku. 3.2020-12.2020

Työskentelin vajaan vuodeen Insinööritoimisto Comatecillä mekaniikkasuunnittelijana (Junior design engineer). Olin mukana suunnittelemassa kapselinasennuslaitetta Posivan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus laitokseen. Kyseessä oli tuotekehitysprojekti, jossa suunnittelimme uutta teknologiaa käytetyn ydinpolttoaineen käsittelyyn, ja siten projekti tarjosi hyvät puitteet omien suunnittelutaitojen sekä luovuuden kehittämiseen. Radioaktiivisen materiaalin parissa työskenneltäessä pääsin tutustumaan uudenlaisiin vaatimuksiin liittyen säteilyturvallisuuteen, materiaalivaatimuksiin, projektijohtamiseen sekä tietoturvallisuuteen. Ennen kaikkea sain paljon käytännön kokemusta erilaisten suunnitteluohjelmien käyttämisestä. Varsinkin NX ja Solidworks tulivat tutuiksi.

Aalto-yliopisto, Espoo. 9.2017-12.2020

Työskentelin kolme vuotta osa-aikaisena tutkimusapulaisena Aalto-yliopistossa koulun ohella. Olin mukana EU:n rahoittamassa MICEV-projektissa, jonka tarkoituksena oli suunnitella langatonta tiehen asennettavaa latauslaitetta sähköautoille. Minun tehtäväni oli muodostaa matemaattinen FEM-malli käämien sähkökentälle ja analysoida erilaisten asentovirheiden vaikutusta lataukseen sekä latauksen hyötysuhdetta. Työssäni pääsin toden teolla haastamaan itseään ja oppimaan uutta sekä hyväksymään oman tietämättömyyteni. Pystyimme kuitenkin voittamaan esteet ja saamaan aikaan uutta tutkimustietoa. Lisäksi pääsin kirjoittamaan aiheesta sekä kanditaatintyöni, että diplomityöni. Sain siis rutkasti oppia ja kokemusta langattomasta latauksesta sekä sen mallintamisesta erilaisilla FEM-ohjelmilla kuten Comsolilla ja Elmerillä.

Sweco, Helsinki. 6-8/18 (3kk)

Työskentelin Swecolla yhden kesän rakennesuunnittelijana teräsbetoniosastolla. Suunnittelimme kesällä mm. Posivan ydinjätteen kapselointilaitosta, johon pääsin tutustumaan uudelleen tehtävässäni Comatecillä. Tehtäviini kuului Autocadilla ja Teklalla piirtämistä sekä yksinkertaisten rakenteiden suunnittelua. Vaikka olenkin eniten kiinnostunut mekatroniikasta, pidin tätä työtä hyödyllisenä, koska pääsin tutustumaan minulle vieraaseen alaan. Luulen, että nämä opit tulevat vielä joskus auttamaan minua urallani.

Airbus Defence And Space oy, Jyväskylä. 6-8/17 (3kk)

Työskentelin Airbussilla testitiimissä, jossa testattiin TETRA-radiopuhelimia. Työni liittyen pääasiassa testilaitteiden suunnitteluun ja laitteiden asentamiseen. Suoritin myös paljon testejä ja raportoin tulokset järjestelmään. Sain kesällä paljon kokemusta isossa yrityksessä insinöörinä työskentelystä ja yrityksen toimintatavoista.

Kokkola LCC oy, Kokkola. 6-8/12, 6-8/13, 7-9/15, 6-9/16 (yht. 9kk)

Työni LCC:llä on ollut erittäin monipuolista, sisältäen pääosin sorvausta (manuaali/CNC), hitsausta (TIG/MIG), kuulapuhallusta, mitoitusta, piirustuksien ja mittapöytäkirjojen laatimista sekä trukilla ajamista. LCC:llä olen oppinut myös erilaisten metallien työstettävyyteen liittyviä asioita sekä liikuttelemaan isoja kappaleita siltanosturilla. Pidän tätä työtä yhtenä merkittävimmistä omalla urallani. Vaikka sorvaajan työ on vielä aika kaukana insinöörin työstä, antaa se paljon tervettä näkökulmaa, jota menestyvä insinööri tarvitsee.

Wikar oy ab, Kruunupyy. 5-6/14 (2kk)

Työ laittoi ammattikoulussa oppimani hitsaustaidot tulikokeeseen. Työhön kuului mm. kesantomurskaimen osien valmistamista hitsaamalla.

Betset Oy, Kyyjärvi. 6-8/11 (2kk)

Työni Betsetillä sisälsi betonielementtimuottien valmistamista ja kasausta, raudoittamista, valamista sekä viimeistelyä. Pidän yhä tätä kokemusta arvossa, koska sain itse nähdä ja kokea kuinka betonielementit valmistetaan ja millaisia ongelmia sekä mahdollisuuksia asiaan liittyy.