'

There ain’t no such thing as a free lunch

Niimpä. Mitään ei saa ilmaiseksi, ei myöskään mainostuloja. Jotta sivustosi tai sovelluksesi tuottaisi sinulle mainostuloja, on sinun tarjottava laadukasta sisältöä, joka houkuttelee käyttäjiä. Karkeasti ottaen, mitä enemmän käyttäjiä, sitä enemmän mainostuloja. Tietysti myös käyttäjien sitoutuneisuus vaikuttaa ja se miten käyttäjät toimivat palvelussasi. Hyvä käyttäjä on aidosti kiinnostunut tarjoamastasi sisällöstä, kuluttaa sitä aktiivisesti ja suosittelee toisille. Lisäksi hän on kiinnostunut mainoksiesi tarjonnasta, olettaen että mainokset on kohdistettu kunnolla. Mutta kuinka sitten voit saada lisää käyttäjiä sivuillesi. Sanoisin, että tähän on muutamiakin keinoja, mutta keskityn tässä artikkelissa kahteen ”pääryhmään”.

Älä pidä kynttilääsi vakan alla

Helpoin ja halvin tapa houkutella käyttäjiä sivuillesi, on mainostaa niitä kavereillesi kasvotusten sekä sosiaalisessa mediassa. Voit siis kertoa ystävillesi uusista sivuista ja he voivat käydä mielenkiinnosta ja ystävällisyydestä tutkailemassa niitä. Pystyt huikeasti laajentaa äänesi kuuluvuutta jakamalla postauksiasi omilla sivuillasi sosiaalisessa mediassa. Tällöin on kuitenkin vaarana syyllistyä spämmäämiseen sekä menettää viestin yksilöllinen kohtaaminen.

Edelliseen perustuen, voit myös jakaa postauksiasi erilaisissa harrastusryhmissä, mikäli sivustosi keskittyy johonkin tiettyyn aiheeseen. Esimerkkinä mainittakoon nykyään suositut taloudelliseen riippumattomuuteen tähtäävät blogit tai vaikkapa metsästykseen keskittyvät blogit. Voisi siis olla viisasta keskittyä johonkin itseään kiinnostavaan aiheeseen, koska silloin sisällöntuottaminen käy helpommin ja voit houkutella tämän saman kiinnostuksenkohteen omaavia henkilöitä.

Pay to win?

Seuraavaksi mieleen juolahtaakin luonnollisesti, että eikö voisi jotenkin vauhdittaa käyttäjämäärän kasvua tai houkutella ihmisiä sivuilleni nopeammin. Tämä onkin mahdollista käyttämällä esimerkiksi googlen tarjoamia maksullisia mainoksia. Käyttämällä Googlen hakumainoksia, voit nostaa oman sivustosi sijaintia Google-haussa ja täten houkutella uusia käyttäjiä sivullesi. Tähän väliin täytyy kyllä sanoa, että tämä on oivallinen keino päästä eroon ylimääräisistä taskurahoista. Tein itselleni kokeilumielessä hakumainoksen ja selvitin sen tehokkuutta. Vajaan kahden viikon kamppanja ei merkittävästi lisännyt sivustoni kävijämäärää, mutta maksoi kuitenkin noin 13 euroa. Mainoksen tekeminen oli onneksi melko yksinkertaista ja Google tarjoaa siihen melko kätevät työkalut. Ohessa kuva yhdestä mainoksestani.

Kuva 1. Esimerkki Googlen generoimasta mainoksesta suoritusarvoineen. Impression kertoo näyttökertojen määrän, clicks klikkausten määrän ja CTR prosenttiosuuden klikanneista mainoksen nähneistä käyttäjistä.

Kuten Kuvasta 1 selviää, Google tarjoaa melko hyvät tilastot yksittäisten mainosten arviointiin. Clicks ja CTR ovat vain osa monista käytettävissäolevista metriikoista. Seuraavaksi on aika vertailla ”ilmaista” ja maksettua mainosta.

Is it worth it?

Nopean vastauksen antaminen on hankalaa, mutta katsotaan tilastoja ja selvitetään, mitä kuvaajien takana piilee. Seuraava kuvaaja esittää sivustoni kävijämäärää aikavälillä 3.9-10.10. Mainoskamppanjan kesto on merkitty kuvaan punaisella laatikolla ja blogi postauksen jakaminen omaan Facebook profiiliin punaisella nuolella.

Kuva 2. Sivuston käyttäjämäärä 3.9.2019-10.10.2019. Mainoskamppanja merkattu punaisella laatikolla ja postauksen jakaminen punaisella nuolella.

Kuten Kuva 2 ystävällisesti osoittaa, postauksen jakaminen aiheuttaa kävijöihin jyrkän piikin siinä missä mainoskamppanja kasvattaa kävijämäärää vain vähän mutta hiukan pidemmällä ajanjaksolla. On suoralta kädeltä melko hankalaa sanoa, että kumman teho on suurempi, mutta ainakin postauksen jakaminen on ilmaista. Kummankin tekniikan jälkeen käyttäjämäärät putoavat kuitenkin normaalille tasolle, eli kumpikaan mainoksista ei kyennyt hankkimaan sivuille lisää aktiivisia käyttäjiä. Tähän lienee syynä sivujen tuoreus ja sisällön vähyys. Siksi saattaakin olla tärkeää saattaa sivut suhteellisen valmiiksi ennen kuin alkaa syytämään niihin rahaa maksetuilla mainoksilla. Mainostaminen tarjoaa kuitenkin muutakin kuin pelkkiä käviöitä. Siitä lisää seuraavaksi.

Rouva 35-44

Kuten jo tekstistä lienee käynyt selväksi, ekaan mainokseen käyttämäni rahat ovat menneet niin kutsutuiksi oppirahoiksi. Pelkän opin lisäksi sain kerättyä tietoa sivustoni käyttäjistä ja mainoksien toimivuudesta. Tätä tietoa voin käyttää hyväksi uusia mainoksia suunnitellessani. Seuraavaksi muutamia mielenkiintoisia tietoja kuvien muodossa.

Kuva 3. Tyypillisin mainoksiin reakoinut henkilö on 35-44 vuotias nainen. Toiseksi eniten klikkauksia aiheutti 25-34 vuotias mies.

Kuvassa 3 näkyy mainoksia klikanneiden henkilöiden sukupuoli- ja ikäjakauma. Tätä tietoa voit vertailla sivustosi keskimääräiseen kävijään Google analyticsin puolella. Jos mainoksiin reakoi keskimäärin erilaiset henkilöt kuin sivuston keskimääräinen käyttäjä, voi päätellä, että mainokset ovat joko huonosti kohdennettuja tai sivustosi ei vielä ollut tavoittanut sen potenttiaalisinta kohderyhmää. Niin tai näin, käytä tätä tietoa hyväksesi jatkossa. Toinen mielenkiintoinen tiedonmuru on käytettyjen avainsanojen tehokkuus.

Tehdessäsi mainoksia Google ads:n kautta voit määrittää avainsanoja joiden löytyessä hausta toivoisit oman mainoksesi näkyvän. Kuvassa 4 esitetään muutamia klikatuimpia avainsanoja sekä niiden klikkausprosentti ja kokonaishinta. Kuten kuvasta selviää, on ”portfolio” hakusana muodostanut suurimman osan 13 euron budjetista. Kuitenkin tällä hakusanalla klikkausprosentti on ollut varsin kehno. Tämä voisi tarkoittaa sitä, että kyseinen hakusana aiheuttaa sivujeni näkymisen väärille henkilöille ja aiheuttaa siten mahdollisesti turhia kustannuksia. Kun katsotaan kolmea klikatuinta hakusanaa, on niiden keskimääräiset klikkauskohtaiset hinnat seuraavat: portfolio 44 snt, [jussi tamminen] 4.8 snt ja cnc kone 41 snt. Tästä voidaan päätellä, että hakusana [jussi tamminen] (muistaaksi hakasulut tarkoittavat täydellistä vastaavuutta hakutekstissä) on toiminut kustannustehokkaimmin. Jos olisin jättänyt portfolion pois avainsanoista, olisi budjettini riittänyt huomattavasti pidempään ja se olisi käytetty parempiin hakusanoihin. Googlessa laatu määrittää hintaa, eli tekemällä parempia mainoksia voit säästää kustannuksissa. En vielä tiedä tästä aiheesta kovin paljoa, mutta keltaiset varoituskolmiot portfolio-avainsanan yhteydessä varoittavat huonosta vastaavuudesta ja alhaisesta CTR:stä. Porfolio on siis liian laaja termi sivustolleni tai mainoksilleni. Myös cnc kone -avainsana sai moitteita Googlelta. Avainsana on myös liian laaja eikä laskeutumissivu vastannut klikkaajien toiveita.

Kuva 4. Klikatuimmat avainsanat sekä klikkausprosentti.

Lopuksi vielä kuva klikkauksien, näyttökertojen ja klikkauskohtaisen hinnan kehityksistä kamppanjan aikana (Kuva 5).

Kuva 5. Klikkauksien, näyttökertojen ja klikkauskohtaisen hinnan kehitys mainoskamppanjan aikana. Yläreunassa ilmoitetut arvot ovat loppusummia ja keskiarvoja, esimerkiksi 37 on kaikkien klikkausten lukumäärä mainoskamppanjan aikana.

Kuva 5 on hieman yleissivistävä eikä tarjoa niin selvää dataa kuin aikaisemmat kuvat. Siitä voi kuitenkin päätellä päivät, jolloin kamppanja toimi tehokkaasti, eli jolloin sininen viiva on mahdollisimman korkealla ja keltainen matalalla.

Yhteenveto

Oman sisällön tyrkyttäminen tuttaville näyttää toimivan hyvin ja kustannustehokkaasti ainakin sivuston elinkaaren alkuvaiheessa. Jossain vaiheessa sen teho saattaa kuitenkin laskea, kun ystävät jo muutenkin käyttävät sivujasi tai eivät enää jaksa klikkailla linkkejäsi. Kavereille huutelu ei myöskään tuo ”uusia” käyttäjiä sivuillesi ja tepsii vain tuntemiisi henkilöihin. Maksetut mainokset toimivatkin paremmin, kun tavoittelet sivuillesi kasvua ja kokonaan uusia käyttäjiä ympäri maailmaa. Maksettujen mainoskamppanjoiden tehoa pystyy myös kasvattamaan kokemuksen ja osaamisen myötä eivätkä rahat enään valu hukkaan. Jokainen mainoskamppanja tarjoaakin sinulle paljon arvokasta tietoa sivustosi käyttäjistä myöhempää optimointia varten. Osaat ehkä välttää väärät avainsanat ja kohdentaa ne paremmin vastaamaan sivustosi sisältöä.

Tulossa

Tulevaisuudessa aion kokeilla maksettuja mainoksia uudelleen oppimani perusteella. Haluan saada mainokista entistä tehokkaampia ja edullisempia, hyödyntämällä oppimaani ja ensimmäistä mainoskamppanjaani. Aion myös kohdentaa mainokset johonkin tiettyyn osaan sivustoani koko sivuston sijaan. Tällöin mainoksista tulee järkevämpiä ja avainsanoista tarpeeksi rajattuja.

Koitan myös tavoitella englanninkielisiä käyttäjiä tekemällä sivustoni kaksikieliseksi. Kääntäminen onkin jo käynnissä, minkä voit huomata tekoälyn huonosta englannin kielestä.

Onko sinulla kokemusta sivustosi mainostamisesta? Kerro siittä kommenteissa!


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *