'

Saimme jyrsimen toimintakuntoon keväällä 2018 ja valmistimme sillä menestyksekkäästi osia noin vuoden päivät. Keväällä 2019 soraäänien määrä kuitenkin lisääntyi riittävästi ja oli ensimmäisen huollon aika. Huomasimme, että Y-akselin kytkin oli katkennut, tulostetut moottoripukit olivat sulaneet ja monet tärkeät osat olivat pölyn peitossa. Siksi päätimmekin korjaamisen lisäksi hiukan päivittää jyrsimen osia.

Alkuperäiset moottoripukit olimme tehneet PLA-muovista 3D-tulostimella. Nämä pukit pärjäsivätkin hyvin kestonsa puolesta, mutta moottoreiden korkea käyntilämpötila oli niitä sulattanut.

Y-akselin muovinen moottoripukki näyttää hieman sulaneen ennen kuin lisäsimme moottorin jäähdytystä. Siksi uudet pukit päätettiin valmistaa alumiinista.

Muovi siis antoi periksi kuumuudelle. Jotta uudet pukit kestäisivät hamaan loppuun saakka, päätimme valmistaa ne alumiinista. Olisimme itseasiassa valmistaneet ensimmäisetkin versiot metallista, jos meillä olisi ollut enemmän aikaa. Joka tapauksessa tulostetut pukit olivat helppo valmistaa ja mahdollistivat nopean protoilun. Nyt kun lopullinen malli oli tiedossa, olikin helppoa tehdä osat alumiinista lähes valmiiden kuvien perusteella. Alumiinissa on kuumuuden keston lisäksi toinenkin hyvä ominaisuus. Alumiiniset pukit toimiva nimittäin samalla jäähdytyselementteinä, jotka johtavat lämpöä ilman lisäksi jyrsimen runkoon.

Uusi alumiinista jyrsitty moottoripukki.

Katkennut Y-akselin kytkin oli seuraava korjattava asia ja se ei itseasiassa ollut ensimmäinen laatuaan. Jo jyrsimen ensiesittelyssä saimme X-akselin vastaavan kytkimen poikki. Kyseiset kytkimet olivat mallia Kiinalaiset jouset ja päätimme korvata ne Englannista tilatuilla XD-mallisilla kytkimillä. Näiden uusien kytkimien pitäisi olla huomattavasti kestävämmät ja siten myös pitkäikäisemmät.

Vasemmalla uusi XD-mallinen kytkin, joka on tilattu Englannista CNC4you nettikaupasta vakuuttavien saatetekstien kera. Oikealla kiinalainen jousityyppinen kytkin, joka ei kestänyt rasitusta.

Kun pakolliset korjaushommat olivat selvillä, oli aika siirtyä parannuksiin. Löysimme paranneltavaa pölysuojauksesta, sähkökaapin jäähdytyksestä. Lisäksi päätimme rakentaa työkalukaapin jyrsimen yhteyteen, jotta työkalumme pysyisivät paremmassa tallessa. Päätimme myös hankkia pölyimurin ja eristää taajuusmuuttajan muista sähkölaitteista.

Sähkökaapin uusi pölysuojattu tuuletin pitää kaapin jatkossa ylipaineisena ja estää siten pölyn joutumista kaapin sisälle jäähdytyksen ohella.

Seuraavassa jaksossa lisää kuvia uudistetusta jyrsimestä sekä uudesta työkalukaapista.


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *