'

!Päivitys! Artikkelin lopussa on kysely, jossa selvitetään halukkuutta EGR-ventiilin tukkimislevyjen valmistamiseksi.

sa keskitytään yleisesti EGR-venttiilin toimintaan ja huoltamiseen sekä erityisesti Ford 2004 1.8 TDCI moottorin tapauksessa, mutta samoja oppeja voitanee soveltaa myös muihin saman ikäluokan autoihin. On lisäksi syytä huomioida, että kaikki huoltotyöt tapahtuvat auton omistajan vastuulla. Artikkeli sisältää faktoja, omakohtaisia kokemuksia, arvauksia ja varmasti myös suoria valheita, joten vastuu siirtyy lukijalle tässä vaiheessa. Oli miten oli, nuhainen ja savuttava moottori saa ihon kananlihalle vuosittain viimeistään konttorilla katsastuksen yhteydessä, siispä voit jatkaa lukemista terveydellisiin syihin vedoten.

Mikä on EGR-venttiili ja sen tarkoitus?

EGR-venttiilin tarkoitus on kierrättää dieselauton pakokaasuja takaisin moottorin palotilaan alentamaan palolämpötilaa sekä hapen määrää, ja siten alentamaan moottorin typpipäästöjä. Idea on hienohko, mutta se toimii ideaalisesti lähinnä vain uusissa autoissa ja laboratorioiden testipenkeissä. Käytännössä venttiili on moottorin hidas itsetuhomekanismi, joka lisää moottorin savutusta sekä heikentää moottorin vääntömomenttia erityisesti matalilla kierrosnopeuksilla. Jokaisen tupakkia polttavan asentajan on helppo samaistua tällaisen moottorin elämään, missä pakokaasujen mukana moottoriin kertyy erilaista karstaa ja nokea, samaan aikaan kun moottorin huohottimen kautta samaan paikkaa höyrystyy öljyä. Tuloksena on mustaa paksua tervaa, joka pikkuhiljaa tukkii moottorin henkitorvet rajaten raittiin ilman pääsyn moottoriin. Moottori siis alkaa tupakkimiehen tavoin puuskuttamaan ylämäessä.

Miksi huoltaa ja mitä voin odottaa huollolta?

EGR-venttiilin “huoltamisen” jälkeen voidaan havaita välitön savutuksen väheneminen ja tehon palautuminen, kuten yleensä käy tupakoinnin lopettaneillekkin. Lisääntynyt alavääntö voidaan huomata parhaitan autoissa, joilla on hankala päästä liikkeelle antamatta kaasua. Huollon jälkeen kytkintä voidaan nostaa varsin nopeasti ilman vaaraa moottorin sammumisesta. Lisäksi auton savutus väheni empiirisen tutkimuksen mukaan arvosta 4.2 arvoon 1.19, jota voidaan pitää erinomaisena tällaiselle vanhalle moottorille. Ennen kaikkea moottorin suorityskyky voitiin palauttaa ja siten lisätä auton palvelusvuosia pienellä helpolla toimenpiteellä.

Miten huoltaa EGR-venttiili tukkimalla?

Koska kyseessä lienee kiistelemättä yksi dieselmoottorin vastenmielisimmistä osista, on huoltotoimenpiteissä kiinnitettevä erityistä huomiota kyseisen kone-elimen lopulliseen ja perusteelliseen tukkimiseen. Yksinkertaisimmillaan EGR-venttiili voidaan hoitaa kuntoon pellinpalalla, jossa on kaksi reikää kahta pulttia varten. Tämä taktisesti muotoiltu pellinpala livautetaan pakosarjasta EGR-venttiilille kulkevan ruskehtavan haitariputken jompaan kumpaan päähän tukkien tämän putken. Ottaen huomioon moottorin asennon ja asentajan rakenteelliset mitat, helpoin kohta löytyy pakosarjan päästä, kuten seuraava kuva näyttää. Kyseisestä laippaliitoksesta löytyy myös tiiviste, jota voidaan käyttää mallina valmistettavalle pellinpalalle.

Kuva 1. EGR-venttiilin haitariputken kiinnitys pakosarjaan. Valmistettava pellinpala sujautetaan kuvassa näkyvän laippaliitoksen väliin. Laipan alla on titiste, jota voidaan käyttää sabluunana valmistettavalle pellinpalalle.

Kyseinen pellinpala voidaan valmistaa lähes mistä pellin palasta tahansa, mutta ohessa muutama huomioon otettava seikka. Materiaalilta vaaditaan metalleille ominaista kestävyyttä, mutta lisäksi jonkinlaista korroosion kestoa. Artikkelin pellinpala valmistettiin Ikeasta ostetusta paistolastasta, mukamas nerokkaan idean vuoksi, “Rosterihan ei ruostu!”. Reikiä porattaessa allekirjoittaneen mieleen muistuivat ammattikoulussa mainitut seikat ruostumattoman teräksen työstämisestä. Ohueen rosteripeltiin voikin olla toisinaan melko hankala saada reikää, mikäli aloittaa työn tylsällä poralla ja antaa materiaalin kuumentua liiaksi. Siksi pellinpalan materiaaliksi kannattaakin valita edullinen ja tavallinen musta rauta, jonka työstäminen on helppoa. Toinen materiaalin valintaan liittyvä asia työstettävyyden lisäksi on valmiin liitoksen tiiveys. Haitariputki kiinnittyy pakosarjaan laippaliitoksella tämän pellinpalan jäädessä osien väliin. Tunnetusti ruostumaton teräs ei ole kovin helposti muovautuvaa, joten liitoksen tiiiveyden varmistamiseksi joudutaan laippaliitos kiristämään melko kireälle. Tähän ongelmaan voisi auttaa kuparin käyttäminen materiaalina, joka huomattavasti pehmeämpänä aineena tiivistäisi liitoksen helpommin.

Seuraavissa kuvissa esitetään sopivan pellinpalan valmistuksen pari työvaihetta. Alkuperäistä tiivistettä voidaan käyttää mallina ja sen avulla paistolastaan piirretään laipan muoto ja reijän paikat terävän piikin avulla.

Kuva 2. Käytä alkuperäistä tiivistettä hyväksi ja jälkennä sillä laipan muoto valitsemasi pellin pinnalle ja jyrsi muoto näkyviin haluamallasi tavalla. Apuna voidaan käyttää hampaiden lisäksi perinteisiä työvälineitä: peltisaksia, viilaa ja poraa.
Kuva 3a. Kuin kaksi marjaa. Huomaa keskimmäisen reijän puuttuminen.

Kuva 3b. Kun palat asetetaan päällekkäin, häviää keskimmäinen reikä näkyvistä.

Sopiva pellinpala on nyt valmis! Pala voidaan viimeistellä hienolla hiomapaperilla. Hio pellin pinta tasaiseksi käyttämällä tasaista alustaa ja vesihiomapaperia kiinnitettynä suoraan kapulaan. tasaisen pinnan pitäisi parantaa liitoksen tiiveyttä.

Nyt oletettu lukija lienee yhä täällä sivuilla, mutta jos lukija olisi ollut hommissa, voitaisiin molemmat lipareet sijoittaa tässä vaiheessa Kuvan 1 liitoksen väliin. Huollettaessa EGR-ventiili tällä tavoin, pääsee EGR-venttiili jatkamaan jumiuluaan rauhassa, aavistamatta että karstaa ei enää ole saatavilla eikä näe syytä vikavalolle. Lisäksi vältytään EGR-venttiilin poistamiselta, mikä on helposti havaittavissa oleva toimenpide, joka tyypillisesti vaatii myös uusia putkistoja.

Imusarjan ja EGR-venttiilin puhdistus

Kun varsinainen EGR-venttiilin huoltotyö on nyt saatu tehtyä, voidaan siirtyä imusarjan puhdistamiseen. Tämä vaihe on helppo, vaikkakin saattaa tuntua epämiellyttävältä. Imusarjaan nimittäin suihkutetaan tähän tarkoitukseen suunniteltua puhdistussprayta, mikä liuottaa kertyneen moskan ja annostelee sen moottoriin. Älä kuitenkaan huolestu, sinne se oli muutenkin menossa. On myös mahdollista irroittaa imusarja ja puhdistaa se manuaalisesti käsin, mikä säästäisi moottorin tältä vaiheelta, mutta ottaessa huomioon kyseessä olevan vanha Fordisi…

Varsinainen puhdistus sujaa näin; EGR-venttiilin yläpuolelta katkaistaan ahtoputki irroittamalla ensimmäinen mahdollinen kumimuhvi, moottorin annetaan ensin hiukan lämmetä ja puhdistusaine suihkutetaan suoraan EGR-venttiiliin puhdistusaineen ohjeen mukaisesti. Kyseisessä autossa ahtoputki saadaan kätevästi katkaistua heti EGR-venttiilin yläpuolelta, mikä lienee tavallinen tilanne muissakin autoissa. Allekirjoittanut käytti puhdistukseen LiquiMoly Diesel Imukanavan puhdistussprayta, mitä on saatavilla mm. Motonetistä. Tarkoitukseen myydään myös edullisempia aineita, mutta sellaisia ei ollut hyllyssä ostopäätöstä tehdessä. Hinnasta huolimatta LiquiMoly tuntui tekevän tehtävänsä, koska moottori nuortui hetkessä kymmenen vuotta. Kun pesu on suoritettu, laitetaan kumimutka takaisin paikoilleen ja konepelti kiinni. Pesun jälkeen kannttaa vielä käydä ajamassa autolla pieni pätkä tarjoten runsaasti kaasua, jotta kaikki karsta saadaan pois niin moottorin etupuolelta kuin takapuoleltakin.

Lopputulema sekä muita vinkkejä moottorin savutuksen vähentämiseksi

On mahdollista, että savutuksen dramaattiseen vähenemiseen vaikuttivat myös muut seikat EGR-venttiilin huoltamisen lisäksi, koska savutusta pyrittiin vähentämään myös muilla keinoilla. Käytettyjä niksejä olivat halvimmasta kalliimpaan: neljän kilometrin ajaminen 4000 RPM kierrosnopeudella ennen mittausta n.2€, Diesel 100 -lisäaineen lisääminen polttoaineen sekaan n.5€ (pitäisi tuoda lisää happea palotapahtumaan), STP Race Bred – suuttimien puhdistusaineen lisääminen polttoaineen sekaan n.25€ ja RVS-aineen lisääminen moottoriöljyn sekaan n.80€. Oli kuitenkin selvää, että vain EGR-venttiilin tukkimisen ja imusarjan puhdistamisen jälkeen voitiin havaita välitön hyöty, mikä johti päätelmään näiden ylivertaisesta tehosta muihin keinoihin nähden. Tukkiminen ja puhdistus on lisäksi varsin edullinen ratkaisu maksaen vain 12 – 27 € riippuen käytetystä puhdistusaineesta olettaen pellinpalan olevan ilmainen. Ohessa kustannuksien jakautuminen

Chart by Visualizer

Haluan vielä lopuksi kiittää Facebookissa sijaitsevaa Ford Club ryhmää, josta sain tukea vaikeina aikoina, jolloin oma EGR-venttiilini teki kuolemaa ja vaati tulppausta.

Jussi

PS. Älä kainostele jättää kommentti mikäli haluat viisaudessasi oikaista minua tai jakaa kokemuksiasi. Voit myös kysyä aiheeseen liittyen.

PSS. Suunnittelen tällaisesten levyjen sarjatuotantoa. Jos sinua siis voisi kiinnostaa tälliasen levyn tilaaminen, niin vastaan tähän lyhyeen kyselyyn, jotta saisin tietoa mahdollisesta kysynnästä. Minun olisi mahdollista tehdä sekä tarkasti Ford Focukseen sopivia levyjä tai vaihtoehtoisesti yleismallisia levyjä.

tässä kysely

Kategoriat: ProjektitYleinen

2 kommenttia

raimo polkutie & #183;8.5.2021 12:38

entä pensa mootorit

    sami & #183;18.5.2022 14:09

    Ei bensakoneessa ole egr venttiiliä.

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.