'

Omien verkkosivujen liikenne on sekä kiinnostavaa, että mielenkiintoista seurattavaa. Voit kenties haluta selvittää, kuinka paljon sivuillasi on kävijöitä, mitkä artikkeleistasi on luetuimpia, kauanko sivuillasi viivytään, mistä liikenne on peräisin ynnä muita asioita. Tämä kiinnostus ja mielenkiinto muuttuvat rahaksi mikäli haluat myydä sivujesi kautta jotain, koska kunnollinen analytiikka voi tehostaa mainoksiesi vaikutusta. Pähkinän kuoressa analytiikka siis tarjoaa sinulle mielenkiintoista tietoa, auttaa sinua tuottamaan parempaa sisältöä sekä estää sinua tuhlaamasta liikaa rahaa mainoksiin.

Miksi haluaisin suodattaa pois oman liikenteeni?

Varsinkin pienillä nettisivuilla sivuston omistaja ja sisällöntuottaja saattavat olla yksi ahkerimmista sivuston käyttäjistä. Siksi kerätty data voi ”saastua” omista vierailuistasi, mikäli sivuillasi ei ole riittävästi liikennettä johon oma käyntisi hukkuisi. On siis mahdollista, että analytiikka osoittaa sivustosi keskimääräisen käyttäjän hyvinkin sinun itsesi kaltaiseksi ja saatat siten onnistua jopa ostamaan itsellesi suunnattuja mainoksia ja unohtamaan todellisen kohderyhmän tyystin.

Kuinka saan oman liikenteeni suodatettua pois Google Analytics palvelusta?

Se on helppoa. Tarvitset oman IP-osoitteesi sekä parin klikkausta järjestelmänvalvojan asetuksissa. Oman IP-osoitteesi voit selvittää erittäin helposti tekemällä Google-haun ”what is my IP”. Tämä haku paljastaa IP-osoitteesi ja se voidaan syöttää Google Analyticsiin. Täältä löydät tarkemmat ohjeet IP-osoitteen selvittämiseen Googlen avulla. Kirjaudu seuraavaksi Google Analytics sivuillesi ja valitse vasemmasta alakulmasta järjestelmän valvoja Kuvan 1 mukaisesti.

Kuva 1. Järjestelmänvalvojan asetukset löytyvät Google Analytics palvelussa ohjauspaneelin vasemmasta alakulmasta.

Valitse sitten kaikki suodattimet Kuvan 2 mukaan.

Kuva 2. Järjestelmänvalvojan asetukset. Valitse vasemmanpuoleisesta sarakkeesta ”Kaikki suodattimet”.

Päästyäsi käsiksi suodattimiin, valitse ”lisää uusi suodatin” Kuvan 3 mukaan.

Kuva 3. Lisää uusi suodatin punaisesta painikkeesta.

Anna suodattimelle asetukset Kuvan 4 mukaisesti.

Kuva 4. Lisää suodattimen tiedot. Anna suodattimelle kuvaava nimi, kuten vaikka Oma kännykkä tms. Valitse suodattimen tyypiksi ennalta määritty, ja valitse seuraaviin laatikoihin, Sulje pois, Liikenne IP-osoitteista, Sisältää. Viimeiseen laatikkoon voit valita myös ”on yhtä kuin”. Seuraavaksi siirrä suodatusta kaipaavat näkymät vasemmasta isosta laatikosta oikeaan isoon laatikkoon. Itse analysoin sekä omia, että vaimoni sivuja samalla Google Analytics tunnuksella ja siksi kuvassa on kaksi kertaa ”Kaikki verkkosivuston tiedot” (nämä voisi nimetä paremmin).

Yhteenveto

Kun olet suodattanut oman IP-osoitteesi pois, voit myös harkita esimerkiksi perheenjäseniesi osoitteiden suodattamista. Tämä auttaa sinua pääsemaan paremmin käsiksi sivustosi todellisiin käyttäjiin joille kenties haluat myydä jotain tai kohdistaa mainoksia. Sinun ei ole hyödyllistä kohdistaa mainontaa itseesi tai puolisoosi, koska sinun itse pitäisi jo tietää tuotteistasi ja puolisosi voi aina kysyä sinulta lisätietoa. Ei siis kannata ulkoistaa tätä Googlelle.

Jussi

PS. Suodatin oman, vaimoni sekä työpaikkani IP-osoitteet 15.7.2020 ja tein tämän artikkelin osaksi itselleni muistiinpanoksi ja lisäksi halusin arkistoida päivän, jolloin asetin suodattimet voimaan.


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *