'

Kuten aikaisemmin olen puhunut, on sivustolle syytä luoda kunnollinen sivustokartta (eng. sitemap), jotta hakukoneet pystyvät löytämään sivustosi paremmin sekä siten asettamaan sen korkeammille sijoille hakutuloksissa. Sivustokartta on ikäänkuin tavallinen kartta, joka kertoo hakukoneille sivustosi sivujen sisäiset suhteet ja auttaa siten hakukonetta päättämään vastaako sivustosi kulloinkin kyseessä olevaa hakusanaa. Sivustokarttoja voi lisäksi olla useita ja on mahdollista tehdä erillinen sivustokartta vaikkapa sivuston kuville, mutta tässä artikkelissa keskitytään yhden yleispätevän kartan luomiseen, joka on sata jänistä verrattuna kartoittamattomaan sivustoon, jonne poloinen hakukone eksyy kuin kompassiton varusmies.

Onneksi sivustokartan luominen on tehty nykyisin varsin yksinkertaiseksi ja siihen on muutamia hyviä vaihtoehtoja WordPress lisäosien kautta. Googlesta löytyy monia artikkeleita, joissa vertaillaan erilaisia tähän tarkoitukseen soveltuvia lisäosia. Näistä voisin mainita kaksi, jotka vaikuttavat minusta parhaimmilta. Google XML Sitemaps ja All in One SEO Pack hoitavat homman parilla napin painalluksella. Google XML Sitemaps on avoimen lähdekoodin projekti, joka nimensä mukaisesti luo sivustokartan, ja toimii lisäksi höyhenen kevyesti muuten haittaamatta sivustoasi. All in One SEO tekee saman, mutta antaa sinulle lisäksi muitakin keinoja parantaa sivustosi hakukoneoptimointia (eng. SEO) sekä keinoja päästä eroon rahoistasi (sivustokartat on tosin ilmainen ominaisuus). Tätä artikkelia kirjoittaessa en vielä ole henkilökohtaisesti käyttänyt All in One SEO:a, mutta tutustuttuani sen muihin ominaisuuksiin, olen päättänyt kokeilla sitä jossain vaiheessa. Siksipä tässä artikkelissa käsitellään Google XML Sitemaps:ia, koska siitä minulla on runsaasti kokemusta ja se on hoitanut hommansa hyvin ja maksutta.

Google XML Sitemaps – sivustokartta napin painalluksella

Ensimmäinen vaihe on asentaa ja ottaa käyttöön Google XML Sitemaps WordPress lisäosa WordPressin ohjauspaneelin lisäosat-työkalun kautta. Laita hakuun Google XML Sitemaps ja hanki lisäosa. Sen jälkeen WordPressin asetuksiin ilmestyy välilehti XML-sitemaps. Ja nyt sinulla on sivustokartta! Onnittelut.

Sivustokartan asetuksien tarkistaminen ja hakukoneelle ilmoittaminen

Vaikka karttasi on nyt valmis, on syytä langettaa pieni silmäys sen asetuksiin sekä muistaa kertoa hakukoneille asiasta. Google XML Sitemapsin asetukset ovat erittäin itseselitteisiä yhtään Lontoota puhuville, joten käydään läpi vain tärkeimmät. Käydään lopuksi läpi sivustokartan lähettäminen Googlelle.

Kuva 1. Asetuksien yläreunassa näkyy ensimmäiset mielenkiintoiset seikat. Aivan alussa näkyy sivustokartan osoite https://www.jussitamminen.com/sitemap.xml, joka sinun on kerrottava hakukoneille, sekä kohta “Notify Search Engines about your sitemap”, josta voit manuaalisesti hälyttää Googlea ja Bingiä uudesta kartastasi. Huomaa, että sinun on itse kerrottava Googlelle, mistä karttasi löytyy sekä se, että lisäosan pitäisi normaalisti itse muistuttaa hakukoneita

Seuraavaksi on vuorossa perusasetukset (Kuva 2), joista ilmenee Google XML Sitemapsin hoitavan itse muistutukset Googlelle ja Bingille sivustokartan muutoksissa. Lisäksi ruksittuna on kohta sivustokartan lisäämisestä robots.txt tiedostoon sekä automaattisesta sivustokartan pakkaamisesta. Näitä asetuksia sinun ei kannata itse aluksi muuttaa, mutta tietämyksesi kasvaessa voit halutessasi kajota niihin.

Kuva 2.

Loput asetukset jätetään tässä käymättä läpi, mutta niissä voit mm. lisätä jonkin WordPressin ulkopuolisen sivun sivustokarttaasi, määrittää jotain pois jätettäviä sivuja, määrittää hakukoneiden huomautusaikataulun ja säätää prioriteetteja. Näiden kaikkien asetuksien pitäisi olla ihan hyvällä tolalla, eivätkä ne todennäköisesti muuttamalla parane.

Sivustokartan lisääminen Gooleen

Lopuksi tärkein osa eli sivuston lisääminen Google Search Consoleen. Tässä vaiheessa oletan sinulla jo olevan tilin Google Search Consolessa, mutta mikäli tarvitset siihen apua, kannattaa sinun tutustua näihin artikkeleihin: Tlin luonti, verkkotunnuksen lisäys. Kun sivustosi näkyy Google Search Consolessa, mene vasemman reunan kohtaan “Sivustokartat” ja käytä hyväksesi näkyvää “Lisää uusi sivustokartta” osaa, johon kirjoitat XML-sitemaps asetuksista löytyvän sivustokartan osoitteen, tai pelkän päätteen kuten Kuvan 3 tilanteessa. Valitse lähetä ja homma on pulkassa. Kuten yleensä, taas saattaa kestää hetki kunnes sivustokartta löytää kaikki sivut. Voit tässä käyttää apuna kärsivällisyyttä tai käydä XML-sitemaps asetuksissa hätyyttämässä Googlea.

Kuva 3. Google Search Consolen sivustokartat-näkymä, jossa voit hallita ja lisätä sivustokarttoja.

Kaikessa lyhykäisyydessään tässä oli sivustokartan luonti ja lisäys Google Search Consoleen. Huomautuksen sana vielä, että sinun täytyy itse käydä samalla lailla kertomassa sivustokartastasi muillekkin hakukoneille kuten Bingille, mutta se on myös varsin suoraviivainen prosessi, jonka käyn todennäköisesti läpi myöhemmässä postauksessa. Joka tapauksessa Bingin hallintapaneeli mahdollistaa tietojen viemisen suoraan Google Search Consolesta, mikä tekee asian vieläkin helpommaksi. Tästä lisää myöhemmin.


2 kommenttia

Markus Rantanen & #183;29.1.2021 12:54

Kiitos tästä ! Hyvin kerrotut ohjeet aloittelijalle.

    Jussi Tamminen & #183;31.1.2021 18:47

    Kiitos rohkaisevasta kommentista Markus! Itsekkin toki vielä aloittelija olen, mutta onneksi tekemällä oppii ja myös näiden juttujen kirjoittaminen kerryttää itselle muistiinpanoja.

    -Jussi

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.