'

Oman tai asiakkaan verkkosivuston hakukoneoptimointiin (eng. SEO) on syytä kiinnittää huomiota, jotta sivustolle voidaan saada orgaanista liikennettä suoraan Googlen kautta. Tähän on monia keinoja, mutta tässä artikkelissa keskitytään otsikon mukaisesti verkko-omaisuuden vahvistamiseen DNS-tietueen kautta Google search console -palvelussa, joka tarjoaa näppärän keinon analysoida oman sivuston hakukone näkyvyyttä. Tarkemmin sanottuna keskitytään verkkotunnuksen lisäämiseen. Tämä uusi ominaisuus mahdollistaa koko sivuston lisäämisen kerralla palveluun ilman huolta eri aliverkkotunnuksista tai URL:sta (m, www, http, https). Aikaisempi tapa lisätä vain tietyn URL-osoitteen alaiset osoitteet tarjosi toki useampia vahvistusmenetelmiä, mutta ei mahdollistanut yhtä laajaa kuvaa koko sivustosta. Alla oleva kuva (Kuva 1) auttaa hahmottomaan tilannetta paremmin. Kuva on peräisin Google Search Consolesta ja vertailemalla eri omaisuustyyppien ikoneita (pyöreä ikoni), voidaan havaita, että vahvistamalla verkkotunnuksen päästään käsiksi ikäänkuin puun juureen ja URL-etuliite tarjoaa näkymään vain yhdestä oksasta.

Kuva 1. Omaisuustyyppien vertailua. Käyttämällä verkkotunnusta voidaan lisätä ja vahvistaa koko sivusto sekä sen omistajuus Google Search Console -palveluun. Lisäämällä vain yhden tietyn URL:n alaiset osoitteet voidaan käyttää monia vahvistusmenetelmiä, mutta lisäämällä suoraan koko verkkotunnus, saadaan lisättyä koko sivusto käyttäen DNS-vahvistusta.

Kuinka sitten käytän DNS-tietuetta? Oli kysymys, joka vaivasi myös itseäni ja siksi käytinkin aikaisemmin URL-etuliitteen lisäämistä. Päätin kuitenkin ottaa asiasta selvää uuden asiakkaani myötä ja selvittää kuinka pääsisin hyödyntämään verkkotunnusta. Selvittäminen olikin varsin suoraviivaista.

Seuraavassa ohje DNS-vahvistuksen käyttämiseen.

Kuva 2. Esimerkki minkä tahansa DNS-tarjoajan kautta vahvistettavaan verkkotunnkseen. Jos DNS-tarjoajasi löytyy alasvetovalikosta, pitäisi vahvistuksen tapahtua lähes automaattisesti valitsemalla kyseinen tarjoaja ja käymällä läpi ohjatun vahvistuksen, eikä sitä siksi käsitellä tässä ohjeessa. Jos taas DNS-tarjoajaasi ei löydy listasta, jatka lukemista. Seuraava kuva esittelee TXT-tietueen lisäämisen cPanelin avulla Domain Hotellissa, joka on minun suosikki DNS-tarjoaja. Muista kopioida kohdassa 2 näkyvä DNS-tietue.

DNS-tietueen lisääminen cPanelin kautta

Kuten mainittiin, keskitymme DNS-vahvistamiseen yleisesti käyttäen cPanelia siinä tapauksessa, että oma DNS-tarjoajasi ei sisälly Search Consolen tukemiin “helpompiin” DNS-tarjoajiin. Itselläni on käytössä Domain Hotelli, joka ei kuulu tähän listaan, joten DNS-tietue on lisättävä manuaalisesti. Älä huoli, se on helppoa. Kirjaudu verkkotunnuksesi hallintapaneeliin ja seuraa seuraavan kuvan ohjeita DNS-tietueen lisäämiseksi.

Kuva 3. DNS-tietueen lisääminen cPanelin avulla. Kirjaudu palveluntarjoajasi sivuille (esim Domain Hotelli) ja mene verkkotunnuksesi hallintapaneeliin, joka on yleisesti toteutettu cPanelin avulla. Etsi hallintapaneelista DNS-asetukset, valitse hallinta ja paina tietueen lisääminen. Valitse valikosta *Add “TXT” record* ja täytä kentät Nimi ja Tietue verkkotunnuksesi ja Googlen antaman koodin mukaisesti. Tallenna lopuksi uusi tietue valitsemalla “Tietueen lisääminen”.

Kun olet saanut tietueen lisättyä ja tallennettua cPanlissa, voit valita Kuvan 2 ikkunassa “Vahvista” ja Search Consolen pitäisi hyväksyä vahvistuksesi välittömästi. Jos vahvistus ei kuitenkaan onnistu, älä hätäile sillä joskus DNS-tietueiden päivittymisessä saattaa kestää muutama tunti. Itseasiassa kuvan 3 alareunassa kenttä TTL viittaa juuri päivitystiheyteen sekunteina, mutta itselläni vahvistus on aina mennyt läpi saman tien.

Nyt sivustosi pitäisi olla vahvistettuna Search Consolessa ja sivustosi tiedot päivittyvät palveluun muutaman päivän viiveellä. Myöhemmissä artikkeleissa kerron vielä sivustokartan luomisesta sekä sen lisäämisestä palveluun. Tällainen kartta auttaa Googlea löytämään sivustosi sekä päättelemään sen sisällön suhdetta kulloisiin Goole-hakuihin, mikä parantaa sivustosi sijoitusta Google-hauissa. Ei ole myöskään syytä unohtaa Bing-hakukonetta, jonka vastaavaa hallintapaneelia käsittelen myöhemmässä artikkelissa.

Toivottavasti tästä artikkelista oli sinulle hyötyä!


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.