'

Haluatko tietää kuinka hyvin sivustosi näkyy Googlessa? Entä haluatko tietää, mitkä sivut näkyvät useimmin hauissa ja mitkä hakusanat saavat sivusi päätymään tuloksiin? Entä miten voit käyttää tätä hyväksesi ja saada sivuillesi enemmän kävijöitä ja siten lisää asiakkaita?

Hyvä. Arvelinkin sinun olevan kiinnostunut. Googlen aivoitukset ovat monesti arkijärjen yllä, mutta vaikuttavat kuitenkin olennaisesti jokaiseen sivustoon. Google on nimittäin yksi suurimmista verkkoliikenteen lähteistä ja suurin osa ihmisistä aloittaakin tiedon etsimisen Googlesta. Sinulle on siis ehdottoman tärkeää, että sivusi ovat tyrkyllä Googlessa.

Sivuston hakukone näkyvyyden parantamista kutsutaan hakukoneoptimoinniksi (eng Search Engine Optimization SEO) ja se on jo itsessään muodostunut melko suureksi bisnekseksi. Monenlaisia palveluja, tuotteita ja ammattitaitoa myydään optimointiin liittyen. Opettelen sitä itsekkin vielä ja aion jakaa omaa oppimaani seuraavissa artikkeleissa sekä oppia itse lisää matkan varrella. Optimoinnin tärkeyttä lienee hankala ylikorostaa ja myös sinun on siitä tiedettävä jos haluat a) itse optimoida sivusi tai b) ostaa palvelua muualta. Mennään sitten itse asiaan.

SEO sisältää monia asioita ja ulottuvuuksia, mutta tässä artikkelissa keskityn ensimmäiseen portaaseen matkallasi SEOn huipulle. Ensiksi sinun on tehtävä itsellesi tili Google Search Consoleen. Se on helppoa ja onnistuu, kun sinulla on Googlen sähköpostiosoite (kannatta käyttää samaa sähköpostia kaikkiin Googlen palveluihin, jotka liittyvät sivustoosi). Kun olet saanut tunnuksen luotua, on sinun lisättävä sivustosi palveluun (kuva 1). Käytän tässä esimerkkinä vaimolleni tekemiäni taidesivuja.

Kuva 1. Sivuston lisäys Google Search Consoleen.

Kun kirjaudut ensimmäisen kerran sisään Google Search Consoleen, palvelun pitäisi kysyä lisättävää verkkosivua. Itse olen käyttänyt oikeanpuoleista vaihtoehtoa “URL-etuliite”, joka lisää vain kyseisen etuliitteen (www, m. …) alaiset sivut palveluun. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun pitää lisätä sivustosi kaikki eri verkkotunnus versiot erikseen, mutta toisaalta tämä lisäystapa tukee useita vahvistustapoja. Itse olenkin käyttänyt tätä vaihtoehtoa, koska olen tykännyt useiden vahvistustapojen tuomasta turvasta ja koska minulle ei toistaiseksi ole kuin www alaiset sivut. Aion kuitenkin jossain vaiheessa kokeilla myös “verkkotunnus” vaihtoehtoa, koska se vaikuttaa kätevältä (päivitän tätä artikkelia siinä vaiheessa) Jos haluat käyttää laajempaa verkkotunnuksen rekisteröintiä DNS-tunnisteella, klikkaa tästä. Seuraavaksi sinun täytyy valita vahvistustapa sekä vahvistaa sivuston omistajuus (kuva 2). Tämä tarkoittaa sitä, että lisäät sivulle pätkän koodia, jonka perusteella Google tunnustaa sinut sivuston omistajaksi.

Kuva 2. Vahvistusmenetelmän valinta. Itse olen käyttänyt HTML-tiedostoa sekä HTML-tagia.

HTML-tiedosto on helppo tapa vahvistaa sivusto, jos pääset helposti käsiksi sivustosi tiedostoihin. Tämä saattaa joskus olla hankalaa riippuen palvelusta, jossa sivustosi pyörivät. Jos kuitenkin käytät esimerkiksi Domain hotellia, jossa on käytössä C-panel niin asia hoituu helposti. HTML-tagi on puolestaan helppo lisätä sivulle käyttäen HTML-widgettiä tai headerin muokkaukseen tarkoitettua lisäosaa jos käytät WordPressiä. Sinun on myös mahdollista vahvistaa sivusi Google Analyticsin tai Tag Managerin avulla, mikäli sinulla mainitut palvelut käytössä. Itse kuitenkin vahvistin sivuni ensimmäisen kerran HTML-tiedostolla ja siksi käyn sen tässä läpi. Voit kuitenkin aina lisätä uusia vahvistusmenetelmiä asetuksien kautta (kuva 3).

Kuva 3. Lisää vahvistusmenetelmiä löytyy asetuksista ja niitä voi ottaa käyttöön missä vaiheessa tahansa.

Lataa siis HTML-tiedosto ja kirjaudu palveluun, jossa sivusi pyörivät. Avaa sivuston tiedostojen hallinta C-panelista ja lisää HMTL-tiedosto www-kansioon, mikäli siis olet lisäämässä www-tunnuksen alaisia sivujasi (kuva 4 ja kuva 5).

Kuva 4. C-panelin työkaluja. Tiedostojen hallintaan pääsee oikean yläkulman painikkeella.
Kuva 5. Www-kansio löytyy kirjoittamalla hakuun www. Public_html vaikuttaa sisältävän samat tiedot, joten kyseessä lienee sama kansio. Voit lähettää HTML-tiedostosi painamalla ylärivin lähetä-painiketta.

Kun HTML-tiedosto on lähetetty paina vielä vahvista-painiketta Google Search Consolen ikkunassa (kuva 2) ja saat vahvistuksen onnistuneesta työstä (kuva 6).

Kuva 6. Nyt sivuston omistajuus on vahvistettu ja voit alkaa käyttämään Google Search Consolea. Huomio kuitenkin, että kestää ainakin pari päivää ennen kuin Google löytää riittävästi tietoa sivuistasi.

Tässä vaiheessa voit siis jo onnitella itseäsi ja antaa pienet aplodit! Kestää kuitenkin muutamia päiviä, että Google saa kerättyä riittävästi tietoa sivuistasi. Sitä odotellessasi voit lisäillä muita vahvistusmenetelmiä, joista oli puhe ylempänä. Minusta HTML-tiedosto on mukavan yksiselitteinen tapa vahvistaa sivuston omistajuus, eikä sinun tarvitse muokata sivuston headeria. Headerin muokkaus saattaa nimittäin välillä olla vähän sekavaa ja saattaa vaatia lisäosien asentamista ainakin WordPressin käyttäjille. Lopuksi vielä pari motivaatiokuvaa palvelusta.

Kuva 7. Google Search Console näyttää hyvin kuinka sivustosi pärjää Google-hauissa. Voit esimerkiksi seurailla tekemiesi parannusten tehoa sekä haaveilla paremmista luvuista. Itse teen vahvasti molempia, koska olen juuri kiinnostunut asiasta.
Kuva 8. Palvelu näyttää myös erilaisten hakusanojen tehokkuuksia. Voit siis tutkia, mitkä hakusanat saivat sivusi näkymään ja tehdä vaikka itse vastaavat haut ja analysoida tuloksia. Pohdi esimerkiksi sitä, että miksi juuri nämä hakusanat toivat sivuni näkyville ja miksi kilpailijani omat minua korkeammilla hakusijoilla.

Tässä oli nyt ensimmäinen osa pitkää taivalta kohti SEO-mestaruutta ja kohti parempaa näkyvyyttä. Seuraava askel tällä taipaleella on sivustokartan tekeminen ja lisääminen Google Search Consoleen. Tämä auttaa merkittävästi Googlea löytämään sivusi ja siten myös asiakkaitasi löytämään sinut. Jos haluat tukea minua ja käyttää varsin edullista ja toimivaa palvelua verkkotunnuksen rekisteröintiin sekä nettisivujen hostaamiseen kokeile Domain hotellia tästä. Fi päätteinen domain vain 9€ vuodessa ja nettisivujen ylläpito noin 50€ vuodessa.


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.